Ajánlatkérés

A Crohn-betegségről

2020. április 16.

A betegség az orvostudomány mai álláspontja szerint

A Crohn (ejtsd:krón) betegség egy ismeretlen eredetű emésztőrendszeri betegség. A bél rohamokban jelentkező krónikus gyulladását értjük ez alatt. Jellemzően a vékonybél utolsó szakaszának és a vastagbélnek a gyulladása, de a szájüregtől a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhat. A gyulladás a bél több, egymástól elkülönült szakaszát érinti, szegmentálisan jelentkezik. Az érintett területeken nemcsak a nyálkahártya, hanem az egész bélfal is gyulladt lehet.

A lakosság kb. 0,2 százalékát sújthatja. Főként fiatalabbaknál jelentkezik (14-24 éves kor között főként) de gyerekeknél is előfordulhat. A betegek harmadánál 20 éves kor alatt alakul ki a betegség.

Sajnos a jelen orvostudomány állapota szerint krónikus, azaz gyógyíthatatlan betegség. Annyit azonban tudunk róla, hogy valószínűleg autoimmun folyamatok játszhatnak szerepet a kialakulásában. Valószínűleg az étkezési szokások is befolyásolhatják a betegség létrejöttét. Továbbá lehetséges, hogy eredetileg más baktériumok okozta gyulladásokkal hozható összefüggésbe, ugyanakkor vitatott, hogy baktérium okozná magát a betegséget.

A tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek. A tünetek közé sorolhatók a fekélyek, a végbélsipoly, a hasi görcsök, a véres széklet, valamint a rendellenes fogyás.

A betegeket gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, más esetekben antibiotikumokkal, és táplálék kiegészítéssel lehet kezelni. Súlyosabb esetekben műtétekre is szükség lehet.

A vizsgálatok szempontjából régebben főként a gyomor- és béltükrözés létezett, szerencsére ma már léteznek sokkal elviselhetőbb módszerek is a diagnózis elkészítéséhez. A legkíméletesebb módszerek egyike a kapszula-endoszkópia, melynél csupán egy olyan kapszulát kell lenyelnie a páciensnek, melynek a belsejébe egy kamera van beleépítve. Az így felvett képkockák tökéletes minőségben készülnek el, és alkalmasak arra, hogy teljesen kiváltsák a tükrözéses módszereket. Mára már a TB is támogatja. Ha többet szeretne megtudni a kapszuláról, kérem kattintson ide.

Forrás: https://medicoverkorhaz.hu/blog/mi-a-crohn-betegseg/ https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/crohn-betegseg/58

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.