Ajánlatkérés

Betegségek a rossz szájhigiénia következtében

2020. szeptember 27.

Nem is gondolnánk, hogy a nem megfelelő szájhigiénia, milyen komoly problémákat tud okozni szervezetünkben.

Nem is gondolnánk, hogy a nem megfelelő szájhigiénia, milyen komoly problémákat tud okozni szervezetünkben. Kutatások kimutatták, hogy egy szájban lévő seb, vagy kialakult ínygyulladás veszélyesebb lehet, mint egy nyílt seb a testünk egyéb részén. A megfelelő szájhigiéniás rutin kialakításával és a minőségi termékek/ eszközök gyakori használatával megelőzhetjük a szájüregben kialakuló problémákat, illetve elkerülhetjük a kellemetlen leheletet.

Gyakori problémák

A szájban kialakuló betegségeket három csoportba sorolhatjuk. A fog körül kialakuló betegségek (periodontális betegségek), fogágy betegségei, illetve az egyéb szájüregben kialakuló sebek/herpesz okozta sebek elfertőződése. A leggyakoribb szájban kialakuló krónikus betegség a fogágygyulladás, illetve a fogágysorvadás, azonban ezeket a betegségeket mindig megelőzi a fogíny gyulladása, amelyet könnyű észrevenni. (Fájdalom, vérző fogmosás, piros duzzadt íny)

Az előbb említett betegségek közül a Periodontitiszt (fogágysorvadást) tekinthetjük a legsúlyosabbnak. Az alábbi betegség a fogak körüli szalagokat, illetve a fogmeder csontját érinti. A betegség során a fog, illetve a fogíny között egy „zsák” képződik melyben fogkő, illetve táplálékdarabok gyűlnek össze. Ha nem tisztítjuk megfelelően ezt a területet, akkor zöld utat adunk a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek ezen a helyen. A betegek a legtöbb esetben már csak akkor keresik fel orvosukat, amikor a fogíny már olyannyira begyulladt, hogy a betegség már a fogak körüli szalagok végleges károsodását okozta. A betegség kezelése nélkül a fogmeder csontja károsodik, a fog előbb meglazul, majd kiesik.

Mi okozza az ínygyulladást, illetve a betegségek kialakulását?

Az, hogy a szájüregünkben baktériumok vannak teljesen természetes, azonban amint elhanyagoljuk a fogtisztítást és a szájöblítést, a lepedékben lévő baktériumok elszaporodnak, a szervezet működése felborul és az addig jónak tekinthető szájbaktériumok a szervezet ellen fordulnak. A nem megfelelő fogmosás előbb fogkövet eredményez, majd az íny gyulladását okozza. Ekkor már fájdalmat tapasztalhatunk, illetve gyakran vérzést a fogmosás során. Fontos megjegyezni, hogy a fogkövet már csak megfelelő szakember segítségével távolíttathatjuk el, illetve, ha továbbra sem mosunk megfelelően fogat, akkor csak egyre jobban növekszik annak mennyisége. A fogínygyulladás okozta parodontális tasak akár 10 milliméter mély is lehet, ami ijesztően hangzik.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az ínygyulladás következtében kialakuló betegségek okozhatnak szívinfarktust, stroke-ot, tüdőbetegeseket, fejfájást. Nem véletlen, hogy a kismamáknak a terhesség korai szakaszában el kell látogatniuk a fogorvosukhoz, hiszen a peridontális betegségek okozhatnak koraszülést vagy alacsony születési súlyt.

Természetesen nem szabad megijednünk és rögtön a legrosszabbra gondolnunk, de tény, hogy fontos naponta legalább kétszer foglalkozni a fogmosással, szájöblítéssel.

Mi kell a megfelelő szájhigiéniához?

Ha minden nap 8 percet áldozunk fogaink egészségéért, már megelőzhetjük az eddig említett problémákat. (Reggel 4 perc, lefekvés előtt 4 perc.) Ma már számos eszköz segíthet nekünk, hogy megfelelően mossunk fogat. Sok elektromos fogkefén időzítő is van, hogy biztosan elegendő ideig mossunk fogat. (Legalább 2 percig.) Fontos elsajátítanunk a megfelelő technikát, mellyel biztosan minden szegletét elérjük a szájüregünknek, valamint ne felejtsük el fogmosás után letisztítani a nyelvünket sem. (Hiszen ezzel is csökkentjük a baktériumok és a lepedék mennyiségét.) A fogmosás befejeztével használjunk szájvizet, amely mindamellett, hogy megvédi fogínyünket, kellemes leheletet eredményez. A megfelelő szájöblítő oldat kiválasztása során, érdemes szem előtt tartani, hogy a klórhexidin tartalmú szájöblítők elsárgíthatják a fogakat. A Schülke termékcsalád Octenident szájöblítő oldata klórhexidin mentes, használatával élvezhetjük a tiszta, egészséges szájérzetet, kellemes leheletet, anélkül, hogy félnénk fogaink elszíneződésétől.

FOGSZABÁLYZÓSOKNAK!

Azoknak, akiknek ragasztott fogszabályzója van, még nagyobb figyelmet kell fordítania a tisztításra, hiszen ilyenkor, a felragasztott készülék a baktériumok melegágya lehet.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.