Ajánlatkérés

Mindent a hypothermiáról és a betegmelegítő rendszerekről

2022. november 13.

Mit kell tudni a hypothermiáról? Miért hasznosak a betegmelegítő rendszerek? Cikkünkben összegeztük!

Az emberi test könnyedén lehűlhet, ha hosszabb ideig tartózkodik alacsony hőmérsékleten. Ám ne gondoljuk, hogy a kihűlés, más néven hypothermia csak a zord északi tájakon fenyeget minket. Ugyanis ez sajnos a hidegebb, zimankósabb évszakokban is bekövetkezhet.

A test alaphőmérséklete 36-37 C° fok körül mozog. Ha a testhő huzamosabb ideig 35 C° alá csökken, akkor lehet hypothermiáról, vagyis a test túlzott kihűléséről beszélni. A test ilyenkor nagyobb mennyiségű hőt ad le, mint amekkorát meg tud termelni. Ha az alaphőmérsékletünk 32 C° alá süllyed, az már az életveszélyes is lehet. A kihűlés állapotát több árulkodó tünet is jelezheti. Ilyen például a didergés, remegés, libabőrözés, borzongás, kimerültség, a hideg tapintású, kékeslilás árnyalatú bőr, sápadtság és lassuló légzés. Ez utóbbi tünetek mellett zavarodottság, irracionális viselkedés, szótlanság is jellemezheti a hypothermiás beteget, ráadásul az érintetteknél akár a fájdalomérzet is csökkenhet.

A kihűlés bekövetkezhet akkor, ha az illető huzamosabb ideig 10 C° alatti hőmérsékleten tartózkodik és emellett az öltözete nem megfelelő. Veszélyben lehetnek a hidegben sportolók, hajléktalanok, eszméletüket vesztett vagy tehetetlen sérültek, ittasok. Azt is fontos megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával a szervezet hőszabályozó képessége romlik. Ebből az következik, hogy az idősebb szervezet hajlamosabb a hypothermiára, így az éltesebb korúaknak fokozottan figyelniük kell magukra. Természetesen a körülmények változóak lehetnek, viszont minden esetben fontos az érintetteken mielőbb segíteni, és őket megfelelő ellátásban részesíteni. Ha azt tapasztaljuk, hogy valakin a hypothermia tünetei észlelhetők vagy segítségre szorul, haladéktalanul hívjuk a mentőket. Az állapot azonnali kórházi kezelést igényel.

hypothermia cikkhez kép.jpg

Hypothermia, mint terápiás eszköz

Ám nem csak a zord idő okozhatja a testhőmérséklet drasztikus csökkenését. A terápiás hypothermiát már évszázadok óta alkalmazzák az orvostudományban. A hypothermia terápiás alkalmazása bizonyítottan hasznos a neurológiai károsodás megelőzésére, hosszú altatást igénylő vagy nagyobb vérveszteséggel járó műtéteknél és újraélesztés során. Hatásának lényege, hogy jelentős mértékben csökkenti a metabolikus rátát, a sejtek anyagcseréjét lassítja, így kevesebb oxigénre lesz szükségük, ezzel megelőzve az oxigénhiány miatt kialakuló szervkárosodást. Tanulmányok bizonyítják, hogy a hypothermia meglehetősen effektív a különböző etiológiájú súlyos agykárosodás, valamint bizonyos betegcsoportban a szívizom-károsodás megelőzésében. Jótékony hatása mellett számos olyan élettani és kórélettani hatással rendelkezik, amelyek pontos ismerete elengedhetetlen, hiszen ezek akár életet veszélyeztető állapotot is eredményezhetnek. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a terápiás hypothermiát csak olyan szakemberek használják, akik pontosan ismerik annak hatásait, és felkészültek a káros mellékhatások megelőzésére, rendelkeznek a megfelelő eszközökkel a beteg testhőmérsékletének helyreállításához.*

Mire jó a betegmelegítő rendszer a kórházakban?

A betegmelegítő rendszerek hasznos szolgálatot tehetnek, hiszen a páciens számára a megfelelő testhőmérséklet fenntartása a posztoperatív időszakban felgyorsítja a gyógyulási időt. Erre fejlesztették ki az Astopad betegmelegítő rendszert.

ASTOPAD betegmelegítő rendszer: A rendszer tölthető akkumulátorral vagy elemmel üzemeltethető, így könnyen egyik helyről a másikra szállítható. A rendszer elemei fertőtleníthetők, letörölhetők, a huzat 95 C° -on mosható. A rendszer növeli a beteg biztonságát és felgyorsítja a műtétből való felépülést. Számos kiegészítőjével, illetve egyszerű alkalmazhatóságával az ASTOPAD betegmelegítő rendszer széleskörű igényeket képes kielégíteni, mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyításban.

60e43c4ae8e8a245117512.png

Vér- és infúzió melegítők: A vér- és infúzió melegítők felelnek a hűtött vér, plazma, őssejt készítmények felhasználás előtti felolvasztásáért, valamint testhőmérsékletnek megfelelő hőfokra való melegítéséért. A készítmények kíméletes módon történő kiolvasztása elengedhetetlen a megfelelő állapot és anyagösszetétel megőrzéséhez. Az intenzíven fekvő betegek számára pedig rendkívül fontos az infúziós oldatok testhőmérsékletre való felmelegítése, mivel az oldat felmelegítése a szervezet számára rendkívül megterhelő.

BUDDY LITE ÉS BUDDY LITE AC infúzió melegítő: Biztonságos, kompakt és rendkívül felhasználóbarát vér- és infúzió melegítő. A termék hálózattal vagy akkumulátorral működik, így könnyen hordozható, gépkocsiban, vagy repülőn is alkalmazható. Megakadályozza, hogy a beteg hypothermiás állapotba kerüljön. Tud melegíteni vért és egyéb folyadékot.

ASTOTHERM plus vér és infúzió melegítő: Ez a termék az előbb említett Buddy Lite-hoz képest jóval helyhez kötöttebb, azonban rendkívüli gyorsasággal bír. Már 60 másodperc alatt üzemkész állapotba kerül, ami a gyors ellátást segíti. A termékben megtalálható mikroprocesszor felel az egyszerű használhatóságért.

ASTOFLO plus eco vér- és infúzió melegítő: Mindenféle infúziós és transzfúziós oldat legegyszerűbb, és leggazdaságosabb melegítésére műtők, intenzív osztályok, bármely más kórházi osztály részére! Speciális szerelékre nincs szükség - a standard infúziós szerelékkel használható egészen a beteg kanüljéig. Az elektromos fűtő szerelvény integrált hőmérsékletérzékelőkkel optimális melegítést garantál és maximális biztonságot az áramlás-függő szabályozás által. A folyadék teljes útján aktívan melegít a páciensig, egészen a beteg vénás kanül eléréséig, egy úgynevezett száraz áramlással. Az előzőleg már felmelegített oldatokat a készülék egészen a páciensig melegen tartja, még magas áramlási értékek esetén is. Két különböző fűtő szerelvény áll rendelkezésre különböző egészségügyi igények kielégítésére.

*Forrás: A hypothermia élettani hatásai, Orvosi Hetilap, 2011, 152. évfolyam, 5. szám, 171–181.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.