Ajánlatkérés

A kézfertőtlenítés fontossága az oktatási intézményekben

2020. február 21.

A kézhigiénia tanítását minél korábban, már a bőlcsödés- óvodás korban el kell kezdeni.

A kézhigiéne tanítását minél korábban, már a bőlcsödés- óvodás korban el kell kezdeni.

A gyermekeket már bőlcsödés-óvodás korban vagy legkésőbb iskolába kerüléskor célszerű megtanítani a megfelelő kézhigiénére. Ameddig gyermekünk otthon van, kevés kórokozóval találkozik, de közösségbe kerülve légúti megbetegedések vagy hasmenéssel, hányással együtt járó megbetegedések óhatatlanul előfordulnak, de a megelőzésükért sokat tehetünk.

A szappanos kézmosás segít eltávolítani a látható szennyeződéseket és némileg csökkentheti a kézen lévő kórokozók számát is. Ez általában elegendő. Fertőzéses időszakban – pl. influenza időszak vagy hányás, hasmenés előfordulása esetén – indokolt lehet a szappanos kézmosáson túl alkoholos fertőtlenítőszer használata is. Létezik olyan is, amelynek van fertőtlenítő hatása.

Milyen szabályokat kell betartani a tisztasági és a fertőtlenítő hatású kézmosásnál?

Tisztasági kézmosás (szappan használat) szükséges óvodába-iskolába érkezéskor és onnan hazaérkezéskor, étkezések előtt, WC-használat után, valamint amikor láthatóan szennyezett a kéz.

Az alapos kézmosás időtartama kb. 1 perc legyen – ezt könnyebb megtanulni, ha pl. egy kis éneket tanítunk meg gyermekünknek és azt együtt énekeljük vele – még könnyebb a beidegződés, ha együtt végezzük a tevékenységet (pl.: biciklizés).

Fertőzéses időszakban a kézfertőtlenítést orrfújást, tüsszentést, köhögést követően célszerű elvégezni. Hasmenés-hányás előfordulása esetén pedig WC használat után ill. evés előtt is. Közösségben kerüljük ilyenkor a textil törülköző használatát, alkalmazzunk egyszer használatos papír törlőt.

Figyeljünk arra, hogy az alkoholos kézfertőtlenítőszert mindig száraz kézen alkalmazzuk és legalább 15-20 másodpercig dörzsöljük a kezünket (tenyerünket, kézfejünket, ujj közöket mindenhol dörzsöljük be). Az alkohol ennyi idő után el fog párologni.

Amennyiben kiskorban megtanítjuk gyermekeinknek ezeket az óvintézkedéseket, napi rutinná válik számukra az, hogy ők is sokat tehetnek a fertőzések megelőzéséért.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.