Ajánlatkérés

A Crohn betegségről általánosságban

2021. január 17.

A Crohn betegség az emésztő rendszer ismeretlen eredetű gyulladásos betegsége, az esetek nagy részében a vékonybél alsó részét és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely szakaszán előfordulhat.

A Crohn betegség az emésztő rendszer ismeretlen eredetű gyulladásos betegsége, az esetek nagy részében a vékonybél alsó részét és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely szakaszán előfordulhat. A betegség általában a fiatal korban jelentkezik és szakaszosan váltakozva tüneteket produkál. Jellemző tünet a hasmenés, amely vért is tartalmazhat, a görcsös hasi fájdalom, láz, esetenként végbéltáji sipoly vagy repedés. Kísérheti étvágytalanság és súlycsökkenés.

A Crohn betegség krónikus betegség, kiváltó okát nem ismerjük, egyes biológiai kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak gyógyulást.

A diagnózis a fentebb leírt klinikai tüneteken alapszik. A pontos kép érdekében endoszkópos vizsgálatra kerülhet sor, amely során megvizsgálják a gyulladásos folyamat kiterjedését és súlyosságát, illetve lehetőség nyílik mintavételre bél nyálkahártyából, melynek szövettani feldolgozásával egyéb más betegségek kizárása is megtörténik.

Legfőbb diagnosztikai eszköz az endoszkóp

A diagnosztikai eljárásoknál fontos még megemlíteni a hasi ultrahang vizsgálatot az aktivitás megítélésében, a computer tomográfiát és az MRI-t az esetleges belső sipolyok, tályogok és szűkületek vizsgálata tekintetében. Ezek a képalkotó eljárások a felmerülő műtéti beavatkozások tervezésénél nélkülözhetetlenek.

A vékonybél szakaszának érintettséget videó kapszula endoszkópia segítségével vizsgálják.

Magyarországon elérhető kapszulás centrumok: https://kapszula.eu/hol-erheto-el

Jelenleg olyan speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer, amely a Crohn betegség lehetőségét egyértelműen alátámasztja, vagy kizárja nem áll rendelkezésre.

A laboratóriumi vizsgálatoknak elsősorban a már felismert betegségek aktivitásának megítélésében lehet szerepe.

Különböző, eltérő, egyénre szabott biológiai (gyógyszeres) kezelés érhető el, amely hatására teljes akár tünetmentesség is elérhető.

A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, tályog vagy egyéb szövődmény alakul ki. A legtöbb esetben a megbetegedett bélszakaszt eltávolítják és ezután a belet ismét egyesítik. Noha a sebészei beavatkozás megszűntetheti az akut panaszokat, mégsem tekinthető gyógyító eljárásnak, mivel a betegség gyakran visszatér az anasztomózisnál vagy az ahhoz közeli bélszakaszon.

Fontos a megfelelő táplálkozás, bár jelenlegi ismeretek szerint a tápláléknak nincs szerepe a Crohn betegség létrejöttében, a könnyű ételek fogyasztása kevesebb kellemetlen érzéssel jár, mint a fűszeres, rostdús ételek fogyasztása. A betegek számára kiegyensúlyozott, ízletes, választékos, könnyen emészthető étrend ajánlott.

A Crohn egy krónikus, jelenleg nem gyógyítható betegség, de csak igen ritkán végzetes. Folyamatos gasztroenterológiai megfigyelésre van szükségük a betegségben szenvedőknek és időnként kórházi kezelésre is szorulhatnak, de az egyre hatásosabb biológiai és diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően akár teljes tünetmentesség is elérhető, ennek hatásásra képesek teljes életet élni.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.