Ajánlatkérés

Így segítheted a gátseb gyógyulását

2020. június 11.

A gátseb gyógyulása hosszú folyamat, és mindenképp komolyan kell venni a komplikációk elkerülése végett.

A gátseb keletkezésére akkor van esély, mikor szülés közben a születendő gyermek könnyebb megszülésénél ejtenek egy vékony vágást a hüvely és a végbélnyílás között.

A gyakorlatban lehet megkönnyíti a szülést, viszont a WHO a megszüntetendő gyakorlatok közé sorolja, mivel vizsgálatok alapján se a magzatnak, sem pedig az anyának nem jó. Ezt azzal támasztják alá, hogy ez a terület, ha kellő ideig várnak, nagyon könnyedén tud tágulni a sokszorására, így felesleges a vágás.

Ennek ellenére viszont a szülészek rutinszerűen alkalmazzák a szülések túlnyomó esetében, általában egy 2-6 cm hosszú, és 1-2 cm mély bemetszést ejtenek.

Hogy mikor és miért kerülhet rá sor, az több tényezőtől is függhet. A baba mérete, az, hogy milyen könnyen jut ki a szülőcsatornából, az édesanya felkészültsége, és a szöveti rugalmasság.

Abban az esetben, ha szükség volt a bemetszésre fontos, hogy kövessük a megfelelő utasításokat a gyorsabb regeneráció érdekében. Amellett, hogy a megfelelő higiéniára ügyelünk, mindig tartsuk szárazon a sebet. A kórházi tartózkodás során a közös wc használatakor mindig ügyeljünk arra, hogy a legszigorúbban betartsuk a higiéniai előírásokat, mindig használjunk egyszer használatos ülőkevédőt. Rendszeresen használjunk sebfertőtlenítő készítményt, lehetőleg pumpás kiszerelésben, viszont a seb szárazon tartására is ügyelni kell. Törölközővel és wc papírral ne dörzsöljük a területet! Érdemes lehet a hűtésen is elgondolkozni, a steril anyagban lévő jégkockák csökkenthetik a fájdalmat és a duzzanatot.

Ha a gyógyulás jó ütemben halad és a seb elfertőződésének vagy szétszakadásának kicsi a valószínűsége, érdemes lehet intimtornát végezni. Számos könyv, videó, és tanulmány nyújt már ehhez megfelelő tudást.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.