Ajánlatkérés

EBOLA - KIEMELT FONTOSSÁGÚ A MEGELŐZÉS!

2020. február 02.

Az Ebola vagy ebola vérzéses láz egy súlyos, magas (50-90%) halálozással járó fertőző betegség.

Az Ebola vagy ebola vérzéses láz egy súlyos, magas (50-90%) halálozással járó fertőző betegség.

A mindezidáig legnagyobb Ebola járvány 2014. márciusában kezdődött Guineában és elterjedt egész Nyugat-Afrikában. 2014. augusztus 4-ig 1711 esetet jelentettek a WHO-nak és 932 beteg halt meg az agresszív betegség következtében.

Mi is az az Ebola vírus?

Az Ebola vagy ebola vérzéses láz egy súlyos, magas (50-90%) halálozással járó fertőző betegség. A betegség a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol először okozott járványt (Zaire) 1976-ban. A betegség zoonózis, állatról terjed emberre. Megbetegíti a majmokat és más emlősöket is, azonban a vírus természetes gazdája nem ismert.

A mindezidáig legnagyobb Ebola járvány 2014. márciusában kezdődött Guineában és elterjedt egész Nyugat-Afrikában. 2014. augusztus 4-ig 1711 esetet jelentettek a WHO-nak és 932 beteg halt meg az agresszív betegség következtében.

Mik az Ebola tüntetei?

A fertőzés után 2-25 nap lappangási időt követően jelentkeznek a betegség első tünetei. Jellemző tünetei eleinte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerinti klasszikus vírusfertőzés tüneteivel megegyezők: vírusos láz, erős gyengeség, torokfájás, izomfájdalom és fejfájás. Ezt egy idő után hányinger, hasmenés és bőrirritáció követheti. Néhány szélsőséges esetben ez vezethet a belső és külső vérzéshez (nyálkahártyákon majd a bőrön is megjelenő pontszerű vérzések), valamint befolyásolja a vese és a máj működését is, így többszervi elégtelenség és keringési sokk alakul ki.

Hogyan terjed az Ebola vírus?

Az emberek közötti terjedése a fertőzött személy vérével vagy más testnedveivel (pl. nyál, ondó, vizelet, izzadság) való közvetlen érintkezés során történik, vagy fertőzött orvosi eszközökön keresztül (pl. injekciós tűkkel).

A vírus terjedését segíthetik a helyi szokások is. Járványt indíthat el a halotti szertartás, mert Afrikában ez együtt jár a halottal való közvetlen érintkezéssel: a halott lemosásával, megcsókolásával, stb. Emellett a nem megfelelő higiéniás szabályok, az egészségügyi személyzet által esetenként újrahasznált eszközök is kedveznek a terjedésének.

Az Ebola nem terjed a levegőben, mint például az influenza. Ennek ellenére az állatok is megfertőzhetik az embereket. A majmok, denevérek (főleg a gyümölcsevő denevérek) és antilopok vannak felsorolva, különösen kockázatot jelentő állatok. Az embert minden bizonnyal nem közvetlenül a vírust hordozó denevérek betegítik meg, hanem a vírustól időnként szintén megbetegedő főemlősök, amik kapcsolatba kerülnek az emberrel. A járványok ezt követően az emberek közötti terjedéssel alakulnak ki, azonban a vírus nem képes tartósan fönnmaradni az emberi népességben. Ugyanakkor ismert, hogy a denevéreket a helyi lakosság élelemként is fogyasztja, elsősorban Nyugat-Afrikában.

Milyen következményei vannak a WHO által tett nemzetközi közegészségügyi kockázati besorolásnak?

  1. augusztus 8-án a WHO az Ebola járványt nemzetközi közegészségügyi kockázattá nyilvánította. Ilyen nemzetközi közegészségügyi kockázat összesen kétszer fordult elő az elmúlt években: Egyszer 2009-ben a madár influenza kitörésekor Ázsiában és előző év májusában a világ különböző államaiban előfordult polio esetek kapcsán. Ez a besorolás lehetőségeket biztosít a WHO számára, hogy világszinten jogilag kötelező érvényű rendeleteket hozzon az Ebola vírussal szembeni harcban.

A Schülke javaslata az Ebola megelőzésére:

Az Ebola egy olyan vírus, amely olyan fertőtlenítőszerrel inaktiválható, ami burkos vírusok ellen hatásos (azaz tesztelték legalább "korlátozott virucid hatásra"). Minden termékünk, amelynek címkéjén "korlátozott vírusölő hatás" szerepel, alkalmazható a megelőzésére.

Kéz- és bőrfertőtlenítésre: desderman® pure; kodan® forte színezetlen

Felületfertőtlenítésre: terralin® protect; mikrozid® AF liquid és mikrozid® AF törlőkendők

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.