Ajánlatkérés

A COVID-19 kitörése és terjedése

2020. április 06.

A Schülke javaslatai a járvány elkerülése érdekében

2019 decemberében a kínai Wuhan városában számoltak be az első olyan esetekről, amikor ismeretlen eredetű tüdőgyulladás tüneteit mutatták be. Az új koronavírust (SARS-CoV-2) 2020 januárjában azonosították, azóta az új koronavírus számos országban elterjedt világszerte. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) március elején pandémiának nyilvánította a fertőzést.

A WHO elmondása alapján a COVID-19 a tünetek alapján rendkívül hasonlít a MERS-re és a SARS-ra. Az enyhe megfázástól egészen a súlyos tüdőgyulladásig terjedhet a tünetek skálája. Az igazi veszélyforrás nem feltétlenül a vírusban keresendő, hanem az egészségügyi ellátórendszerek túlterheltségében, mint ahogy Olaszországban vagy Spanyolországban tapasztalható.

Sajnos a vírus nagyon könnyen terjed emberről emberre. Ez történhet cseppfertőzés útján, vagy közvetett módon direkt érintkezés útján, esetleg, ha egy fertőzött ember hozzáér egy tárgyhoz, és azt egy másik megfogja. A vírus bizonyos tárgyak esetében napokig életben maradhat a felületeken.

További súlyosbító tényező, hogy a fertőzött akár két hétig is tünetmentesen hordozhatja a vírust.

Intézkedések a megfertőződés elkerülésére

A megfertőződés elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő kézhigiéniára. Éppen ezért javasolt a gyakori és alapos kézmosás.

Kerüljük a kézfogást

Főként a beteg emberekkel kerüljük, de érdemes a fizikai kontaktust is a legminimálisabbra csökkenteni (pl.: ölelés).

Tartsuk a távolságot

Legalább másfél, esetleg 2 métert kiváltképp a láthatóan beteg emberektől

Alapos és gyakori kézhigiénia

Rendszeresen mossuk meg kezeinket szappannal, vagy ha van erre lehetőségünk, fertőtlenítő hatású szappannal. Ha csak sima szappannal van lehetőségünk megmosni, mindenképp használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

Köhögés vagy tüsszentés

Mindenképp fedjük el a szánkat, lehetőség szerint a karhajlatba vagy valamilyen szövetbe köhögjünk vagy tüsszentsünk, semmikép se a kezünkbe, mert így sokkal könnyebben továbbadhatjuk a vírust, ha fertőzöttek vagyunk.

Figyeljünk a jelekre

Mindenképp figyeljünk azokra a tünetekre, melyeket a koronavírus okozhat. Ezekhez tartozhat a légszomj és a rendkívül száraz köhögés, esetleg láz, vagy ritkább esetekben az állandó hasmenés. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon vagy a környezetünkben, haladéktalanul értesítsük a körzeti orvosunkat!

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.