Ajánlatkérés

Amit tudni kell a porckopásról

2020. november 25.

Az ízületi porckopás napjainkban az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti.

Az ízületi porckopás napjainkban az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A porckopás bármely ízületben kialakulhat. Fontos megjegyezni, hogy az ízületi porckopás nemcsak az időseket érinti, kialakulásában számos tényező állhat, melyeket a későbbiekben részletezünk.

Mi is az a porckopás?

Porckopás akkor alakul ki, amikor a porcállomány lebomlása nagyobb mértékű, mint annak képződése. Ez a probléma a teljes ízületet érinti. Amennyiben a vékony üvegporcréteg elvékonyodik vagy nem elegendő mennyiségű ízületi folyadék van jelen a porcvégek között, elkezdenek súrlódni. A súrlódás hatására elsőként sérül a porc, majd folyamatos kopás megy végbe. A porcok egymásra terhelődése áttevődik a csontokra és ez okozza a nagymértékű fájdalmat, amit a betegek elszenvednek.

Porckopás tünetei

A porckopás egy igen alattomos módon alakul ki a probléma, mivel a legtöbben akkor fordulnak szakemberhez amikor már fájdalmat észlelnek, ami a kialakulás után több évvel jelentkezik. Azonban a betegségnek vannak előjelei, amelyekre érdemes jelentős figyelmet fordítani. Abban az esetben, ha sokszor érez fájdalmat időjárás változásnál, vagy ropogást érez mozgás közben érdemes kivizsgáltatni a problémát. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a porckopás során a fájdalom elsőként csak mozgásnál jelentkezik, pihentetésnél pedig elmúlik. Ebben az időszakban még nem késő orvosolni a problémát, így érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost.

Komolyabb porckopásnál a tünetek elég egyértelműek. Ízületi fájdalom jön létre a területen, gyakran merevség jön létre a porcoknál. Deformitás jöhet létre, később instabilitás. A porcoktól a fájdalom kisugárzik a csontokra. Sajnos a már kialakult porckopásnál a fájdalom pihentetés közben is jelen van, így ez kihathat a beteg egész életminőségére.

A porckopás megelőzése

A porckopás kialakulásában számos tényező állhat, például: túlsúly, elhízás, túlterhelés, genetikai tényezők. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy a veszélyeztetettek közé tartozunk, például komolyan űzünk olyan sportot, amely megterheli ízületeinket, érdemes a megelőzésre koncentrálni. Segíthet a megelőzésben, ha kifejezetten erre kifejlesztett étrend-kiegészítőt szedünk.

Mit tehetünk ellene:

• Tartsuk meg az ideális testsúlyunkat. A megfelelő életmód elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

• Mozogjunk biztonságosan. Amennyiben tudjuk, hogy olyan mozgásformát végzünk, ami megterheli, például a térdünket, érdemes térdszorítót viselni.

• Fontos, hogy esetleges sérüléseinket pontosan és szakszerűen kezeljék.

• Az ízületi hibákat fontos megfelelően korrigálni.

A porckopás kezelése:

A porckopás visszafordítására konkrét módszer nem létezik, azonban pontos kivizsgálás után jelentősen csökkenthető a fájdalomérzet. Orvosunk alkalmazhat helyi fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentést, ultrahang terápiát, ízületi injekciót, fizikoterápiát, illetve akupunktúrát. A megfelelő életmódbeli változtatás azonban elengedhetetlen. Időben való észlelés esetén az ízületi kopás megelőzhető. Amennyiben nagy felület sérül, sajnos a protézis beültetése elkerülhetetlen.

Protéziseink:

Az Allegro Kft. protézisek széles skáláját kínálja azok számára, akik minőségi, illetve hosszan tartó termékekkel szeretnének dolgozni. Termékkínálatunkban megtalálható cementes, illetve cement nélküli protézisek. Tekintse meg kínálatunkat IDE kattintva.

Vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Minden jog fenntartva 2024

A weboldalt a Livestudio csapata készítette.