Amit tudni kell a porckopásról

2020. november 25.

Az ízületi porckopás napjainkban az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A porckopás bármely ízületben kialakulhat. Fontos megjegyezni, hogy az ízületi porckopás nemcsak az időseket érinti, kialakulásában számos tényező állhat, melyeket a későbbiekben részletezünk.

Mi is az a porckopás?

Porckopás akkor alakul ki, amikor a porcállomány lebomlása nagyobb mértékű, mint annak képződése. Ez a probléma a teljes ízületet érinti. Amennyiben a vékony üvegporcréteg elvékonyodik vagy nem elegendő mennyiségű ízületi folyadék van jelen a porcvégek között, elkezdenek súrlódni. A súrlódás hatására elsőként sérül a porc, majd folyamatos kopás megy végbe. A porcok egymásra terhelődése áttevődik a csontokra és ez okozza a nagymértékű fájdalmat, amit a betegek elszenvednek.

Tünetei

A porckopás egy igen alattomos módon alakul ki a probléma, mivel a legtöbben akkor fordulnak szakemberhez amikor már fájdalmat észlelnek, ami a kialakulás után több évvel jelentkezik. Azonban a betegségnek vannak előjelei, amelyekre érdemes jelentős figyelmet fordítani. Abban az esetben, ha sokszor érez fájdalmat időjárás változásnál, vagy ropogást érez mozgás közben érdemes kivizsgáltatni a problémát. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a porckopás során a fájdalom elsőként csak mozgásnál jelentkezik, pihentetésnél pedig elmúlik. Ebben az időszakban még nem késő orvosolni a problémát, így érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost.

Komolyabb porckopásnál a tünetek elég egyértelműek. Ízületi fájdalom jön létre a területen, gyakran merevség jön létre a porcoknál. Deformitás jöhet létre, később instabilitás. A porcoktól a fájdalom kisugárzik a csontokra. Sajnos a már kialakult porckopásnál a fájdalom pihentetés közben is jelen van, így ez kihathat a beteg egész életminőségére.

A porckopás megelőzése

A porckopás kialakulásában számos tényező állhat, például: túlsúly, elhízás, túlterhelés, genetikai tényezők. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy a veszélyeztetettek közé tartozunk, például komolyan űzünk olyan sportot, amely megterheli ízületeinket, érdemes a megelőzésre koncentrálni. Segíthet a megelőzésben, ha kifejezetten erre kifejlesztett étrend-kiegészítőt szedünk.

Mit tehetünk ellene:

• Tartsuk meg az ideális testsúlyunkat. A megfelelő életmód elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

• Mozogjunk biztonságosan. Amennyiben tudjuk, hogy olyan mozgásformát végzünk, ami megterheli, például a térdünket, érdemes térdszorítót viselni.

• Fontos, hogy esetleges sérüléseinket pontosan és szakszerűen kezeljék.

• Az ízületi hibákat fontos megfelelően korrigálni.

A porckopás kezelése:

A porckopás visszafordítására konkrét módszer nem létezik, azonban pontos kivizsgálás után jelentősen csökkenthető a fájdalomérzet. Orvosunk alkalmazhat helyi fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentést, ultrahang terápiát, ízületi injekciót, fizikoterápiát, illetve akupunktúrát. A megfelelő életmódbeli változtatás azonban elengedhetetlen. Időben való észlelés esetén az ízületi kopás megelőzhető. Amennyiben nagy felület sérül, sajnos a protézis beültetése elkerülhetetlen.

Protéziseink: Az Allegro Kft. protézisek széles skáláját kínálja azok számára, akik minőségi, illetve hosszan tartó termékekkel szeretnének dolgozni. Termékkínálatunkban megtalálható cementes, illetve cement nélküli protézisek. Tekintse meg kínálatunkat IDE kattintva.